Unsupported Screen Size: The viewport size is too small for the theme to render properly.

Podgorička skupština 1918. je paravan za “crnorukaško” i bezuslovnu kapitulaciju – Savo Fatić

Home Forums Istorija Crna Gora od Duklje do danas Podgorička skupština 1918. je paravan za “crnorukaško” i bezuslovnu kapitulaciju – Savo Fatić

Viewing 0 reply threads
 • Author
  Posts
  • #3394
   Dukljanin-Komita
   Keymaster

   -Dolazak srpskijeh “savezničkijeh” trupa u Crnu Goru 1918. smatrali su okupacijom i kralj Nikola i crnogorski rodoljubi, pobunjenici-komiti, odnosno “zelenaši”, a najizrazitije i njihov vojni vođa KRSTO (Todorov – Zrnov) POPOVIĆ koji u jednom ustaničkom proglasu klikuje : “Crna gora Nije (od vas) oslobođena, nego je zauzeta, i to od njezinoga najljućega neprijatelja i dušmanina – od zvanične Srbije … Svojim zločinačkijem radom zanavijek ste srušili solidarnost i bracku ljubav … Vi ste, a ne mi grobari ujedinjenja”.

   -U takvijem uslovima nije bilo teško izvršiti prisajedinjenje Crne Gore Srbiji. Pored selektivnoga biranja za Podgoričku skupštinu, zloupotrebe glasačkijeh listica i kutija, odluka o prisajedinjenju je donijeta nevjerovatnom brzinom, dvije neđelje poslije primirja, uz prisustvo srpske vojske. Jedna četa Koste Pećanca bila je zadužena da učesnike tobožnje “Velike narodne podgoričke skupštine” pobije mitraljezima i bombama, ako ne izglasaju dugo pripremanu odluku o aneksiji ili bezuslovnomu prisajedinjenju, koja sasvijem odgovara bezuslovnoj srpskoj okupaciji Crne Gore i njezinom sramnom uništenju.

   -Grupa Crnogoraca, srpskijeh činovnika i izvršilaca srpske politike, zvanijeh “bjelaša”, sazvala je u novembru 1918. U Podgorici “miting” uglavnom svojijeh pristaša. Pokušali su mu dati “demokratski” oblik, nazivajući ga “Velika narodna skupština”. Na njoj su imali da izvrše odluku koju je sgotovila još na Krfu srpska vlada. Na tom skupu donijeta je “rezolucija” o ukidanju crnogorske suverene države, detronizaciji crnogorske dinastije Petrović Njegoš i prisajedinjenje Crne Gore Srbiji. Širi, dublji, uništavajući i genocidni smisao te odluke najbolje je izrazio potpresjednik nazovi Podgoričke skupštine Savo Fatić, inače predstavnik socijalista, u stvari, bijelijeh komunista, u zapisniku iste od 14/27. 11. 1918: “Ja ve molim, gospodo, da stavimo na stranu istoriju Crne Gore Što se pak tiče njezine političke istorije, ja je dijelim na dva dijela:… Na onu do juče i od juče Mi više nijesmo Crnogorci nego Srbi”

   -Proklamovano načelo o samoopređeljenju naroda uskraćeno je Crnoj Gori i dozvoljeno je da mračne sile trijumfuju nad pravom i slobodom. Versajski mir trebalo je da osigura jevropski mir, ali je rušenjem Crne Gore postavljen na slabe noge. Mira neće niti ga mžze biti sve dok Crnogorci ne povrnu svoju slobodu i ne razbiju imperijalističke finansijske špekulativne planove onijeh koji su ih prigrabili. Sramno trgovanje Crnom Gorom mora prestati. ”

Viewing 0 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.